Το  2013 κηρύχθηκε σε διάσκεψη τύπου από τον πρόεδρο του ΠΣΣΕ  κ. Σ. Ολύμπιο  η έναρξη της καθιερωμένης από το 1994,  Εβδομάδας Εθελοντισμού με σκοπό την αναγνώριση της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών και την προβολή της συμβολής της εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία.  Το  ΠΣΣΕ  ως συντονιστής και διοργανωτής της Εβδομάδας επέκτεινε τις προσπάθειες εμπλοκής περισσότερων φορέων σε εθελοντικές πρωτοβουλίες από διάφορα επίπεδα και με διαφορετική αποστολή (εθελοντικούς, κρατικούς, ημικρατικούς, εκπαιδευτικούς φορείς, κ.ά.).  Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι περισσότεροι φορείς συμμετείχαν με ποικίλες δραστηριότητες εθελοντικής προσφοράς αναδεικνύοντας  την ευαισθησία τους και το μεγαλείο της εθελοντικής προσφοράς τους.  

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

 

Έργα Εθελοντικής Προσφοράς

 

Το ΠΣΣΕ μέσα από συντονισμένες προσπάθειες κατάφερε οι εκατοντάδες  εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς πολιτικής να αναδείξουν το μεγαλείο της εθελοντικής προσφοράς με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και την αναβάθμιση των κοινοτήτων και γενικότερα της κοινωνίας.  Οι χιλιάδες  εθελοντές οργανωμένοι σε εθελοντικές/ΜΚΟ και στο Σώμα Εθελοντών, κρατικοί φορείς, ημικρατικοί οργανισμοί, κοινωνικοί εταίροι/συνδικαλιστικοί φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα εμπλούτισαν την Εβδομάδα Εθελοντισμού με ποικίλες αξιόλογες εθελοντικές πρωτοβουλίες τονίζοντας ακόμη μια φορά  ότι ο  εθελοντισμός στη χώρα μας αποτελεί βασικό πυλώνα του σύγχρονου κυπριακού κράτους πρόνοιας.

 

Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

 

Στην καθιερωμένη δεξίωση για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών, που γίνεται στα πλαίσια της Εβδομάδας Εθελοντισμού στο Προεδρικό Μέγαρο, συμμετείχαν στις 5 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι του ΠΣΣΕ,  των ΕΣΣΕ και των οργανώσεων μελών τους, εθελοντές του Σώματος Εθελοντών, εκπρόσωποι των Κοινωνικών Ομίλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των σχολείων που διακρίθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού του προγράμματος ‘Νεολαία και Εθελοντισμός’.  

 

 

 Διαγωνισμός Προγράμματος Νεολαία και Εθελοντισμός  

 

Στην δεξίωση έγινε και η απονομή των βραβείων τα οποία αθλοθετούνται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα σχολεία που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό του προγράμματος Νεολαία και Εθελοντισμός για το 2013.  Παρουσιάστηκε επίσης με εικόνα και λόγο η σαραντάχρονη πορεία του ΠΣΣΕ.

 

 

Διαγωνισμός Έκθεσης Ιδεών

 

Το ΠΣΣΕ με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προκήρυξε τον καθιερωμένο διαγωνισμό έκθεσης ιδεών μεταξύ των  τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων Μέσης & Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το 2013 το θέμα του διαγωνισμού ήταν: ‘Η συμβολή του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης’.  Η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού επέλεξε τις καλύτερες εκθέσεις των γυμνασίων και λυκείων.   Οι νικητές του  διαγωνισμού 2013 βραβεύτηκαν στα πλαίσια των εργασιών του  23ου συνεδρίου του  ΠΣΣΕ.  


 

Τιμητικές πλακέτες διαγωνισμού 2013:

Γυμνάσια:  

1ο βραβείο:  Κυριάκος Σπανούδης, Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ
2ο βραβείο: Ευανθία  Τουμπή, Γυμνάσιο Λατσιών  Λευκωσίας  
3ο βραβείο: Γιώργος Τακούσιης , Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας Αμμοχώστου
 
Λύκεια:  
1ο βραβείο:  Ηλέκτρα –Μαρία Αργυροπούλου, Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού
2ο  βραβείο: Κριστίνα Μαυραγγελίδου, Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄,  Πάφος  
3ο βραβείο:  Μιχάλης Λοΐζου, Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας

 

 

Προβολή Εβδομάδας Εθελοντισμού

 

Η προβολή της Εβδομάδας και του μηνύματος του εθελοντισμού υποστηρίχθηκε με διάφορους τρόπους από τα ΜΜΕ, τα οποία φιλοξένησαν εκπροσώπους του ΠΣΣΕ και του Σώματος Εθελοντών, σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, από αξιωματούχους του κράτους οι οποίοι συμμετείχαν στις διάφορες εκδηλώσεις της Εβδομάδας.  Έγινε επίσης διάδοση του μηνύματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών και προβολή των δραστηριοτήτων της Εβδομάδας στην παγκόσμια ιστοσελίδα  Εθελοντών του ΟΗΕ.   Κεντρικό σημείο της εκστρατείας ήταν η προβολή τηλεοπτικού σποτ για τον εθελοντισμό κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εθελοντισμού από τα ΜΜΕ.

Δείτε επίσης: